ett samtal om Japan

Satt nyligen med en ung fransman och diskuterade Japans framgångsrika industrier, och deras sätt att jobba på. Det var ett oerhört intressant samtal, då jag endast hade den kunskapen jag hade lärt mig bakom bänkraderna medan han o sin sida hade spenderat ett halvår på japanskt universitet och därmed haft ett bättre utgångsläge att forstå synsättet vi båda var ute efter. Det intressanta med samtalet, var att båda var aktiva i samtalet (en grundregel for all typ av kommunikation, förutom envägskommunikationen) men dessvärre en viktig faktor. Vi diskuterade allt om Toyota, Nissan, Keiretsu, Human Resource Management (HRM), MITI, regeringens influens/roll men även Forskning och Utveckling (FU). Medan vi pratade om dessa saker, valde vi att självklart dra paralleler till den värld vi själva lever i, och betrakta det ur denna västerländska synsätt.

Genomgående för samtalet påpekade vi gång på gång hur Japanska företag har lyckats så väl i världen, att det är fraperande. Att komma utifrån ett såpass stängt feodalt samhälle och lyckas är väldigt starkt. Men när man tänker efter, så är det inte så svårt att föreställa sig detta. Precis som jag sa till min franske vän, så finns det ett uttal i bosnien som menar att det finns två olika typer av människor, de som jobbar för att leva, och de som lever för att jobba. Med andra ord, då västerlänningar jobbar för att i nästa sekund hitta ett sätt och spendera pengarna så lever japanerna for att jobba livet ut. Och detta må vara ett enkelt generaliserande uttryck, men när man tänker efter så beskriver den något mycket djupare.

Länge har man ansett att i ett företag så är finanserna ett av de viktigaste strategiska punkterna ett företag besitter, i väst. I Japan o sin sida, så har man valt att jobba utifrån HRM, och anse denna som den viktigaste form av strategi. I Japan så är ju anställningsomsättningen väldigt låg, då man väl har blivit anställd så arbetar man för detta företag "resten av sitt liv". Och detta har inneburit många fördelar för företagen;


de har haft mindre kostnader vad det gäller träning och anställning

de har haft anställda som har varit i företaget otroligt länge och på så
sätt lärt känna företaget in och ut

anställda har fått en känsla av tillhörighet, därmed bättre
arbetsutföranden från deras sida

företagen har kunnat hjälpa medarbetarna genom olika ekonomiska sätt

Man har helt enkelt blivit ett med företagen, och därmed har Toyota utvecklats till att bli världens största biltillverkare, mycket genom deras kvalitet men också tack vore deras FU som har varit bland de största i antalet patent ansökningar genom åren. Utifrån ett perspektiv från Porters diamant, kan man lättare forstå deras framgång, dock väljer jag att avsluta denna blogg här!

För mig var detta ett intressant samtal med någon som förstod sig på Japan och deras framgångar och likväl som jag hade jobbat på att se Japan utifrån just Porters perspektiv. Det var ett intressant samtal mellan två europeer, mellan två elever från två europeiska business skolor då han är elev på Reims school of business och jag på Handels i Göteborg, därutöver två skolor som har samarbetsprogram med varandra och vem vet, vi kanske möts igen....


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0